Пазарджик с две нови спортни зали, сегашните са пълни

Пазарджик с две нови спортни зали, сегашните са пълниРенета Камберова е едно от златните момичета на българската художествена гимнастика. Европейски и световен шампион, олимпийски медалист с ансамбъла по художествена гимнастика. Родена е в Пазарджик. Тя  е най-младият почетен гражданин на града. Председател е на сдружение „Пазарджик спортува“. През 2017 г. Ренета Камберова пое управлението на спорта в родния си град. На местните избори през октомври 2019 г. бе избрана за общински съветник в Пазарджик.

- Г-це Камберова, Пазарджик предлага 30% по-ниски данъци за родителите на спортуващи деца. Това идея на екипа на кмета Тодор Попов ли е, или ползвате чуждестранна практика? Какви ще са ползите за родители и деца, как ще се отрази това на бюджета на общината?

- Това е само и единствено наша идея, на Пазарджик. Искахме да подходим иновативно и да предложим на хората със спортуващи деца поощрение. Това ние използваме като жест и стимул за спортуване. Преди да го обявим официално, направихме анализ дали общината може да си го позволи, сумата не е в огромни мащаби и няма да ощети общинския бюджет и дейностите в него. Вярваме, че тази практика ще успее в сферата на спорта, а идеята ни е да я мултиплицираме и в други сфери на обществения живот,  свързан с деца и млади хора.

- Обсъждате нов модел, който да накара повече хора да спортуват. Какъв е той?

- Искаме да направим и да покажем цялостен модел и формат, в които спортът да бъде мотиватор за младите хора и достъпен за всички. Спортът може да бъде добър пример не само физически, защото ползите са десетки. Надявам се да успеем да покажем и другите страни на спортуването.

- Пазарджик е Европейска столица на спорта през 2020 г. Какви събития сте предвидили в календара? Очаквате ли гости от други градове?

- Календарът ни е доста разнообразен и обхваща всички възрастови и социални групи. Събитията са с различен характер - от състезания с висок ранг до забавления за цялото семейство. Идеята ни е да достигнем до максимално много хора с посланията, които сме заложили през 2020 година.

- Какви усилия ви костваше тази титла? На какви условия трябва да отговарят градовете, за да получат статута на „Европейска столица на спорта“?

- Критериите, на които градът ни трябваше да отговори, бяха също разнообразни. От качеството на инфраструктурата, през достъпа до нея за гражданите на Пазарджик до нивата на масовия спорт и цялостната концепция за развитие на сектора. Ние представихме добър спортен календар, а и малко цифри - през 2018 година спортните ни клубове донесоха на града над 1500 медала. Това говори за масовост и спортни резултати. Спортът за всички също беше ключов, което включва и работата ни с деца в риск и деца със специални нужди. Усилията ни в сферата на спорта не са случайни, а са плод на последователни стъпки и усилия - това бе оценено.

- От 2017 г. управлявате спорта в община Пазарджик. Какви са наблюденията ви – кое кара децата да стъпят в спортните зали? Интересът към кои спортове се възражда – бокс, художествена гимнастика, бойни спортове? Колко и какви спортни клуба има в града и в общината?

- Пазарджик е град с дух и традиции, а и неслучайно това е нашият слоган. Общината положи много усилия в работата си за спорта и неговите клубове. В Пазарджик има 37 спортни клуба от 28 вида спорт. И създаването на още по-добри условия мотивира млади треньори да се връщат и да предават опита си на малките ни надежди. Община Пазарджик инвестира средства в създаването на една от най-добрите футболни бази, където в момента се работи и по реновирането на централния стадион. Там усилията дават резултат, защото трениращите деца са над 400.

Мъжкият футболен тим също следва стъпките си на развитие и вече е във Втора професионална лига, което допълнително стимулира младите ни таланти и целия клуб да се развива. 2019 година беше много успешна за волейболния „Хебър“ - носител на Купа България, вицешампион на Суперлигата и носител на Суперкупата, заедно с препълнени зали и физкултурни салони с малки волейболисти. В плувния ни комплекс „Христо Чочев“ има над 400 деца, които тренират плуване, триатлон, модерен петобой и фехтовка. Двата ни клуба по художествена гимнастика се справят блестящо. Наистина съм щастлива, че мога да работя в такава среда, където всички гледаме в една посока.

- Каните известни спортисти в града. Личният пример на успелите българи ли е най-вдъхновяващ за децата?

- Истината е, че правя много от нещата, за които аз самата съм мечтала като малка. Едно от тях е да се дава възможност на децата да се докоснат до своите идоли. Това е изживяване, което остава за цял живот. Тези успели спортисти са примерът, който искаме да наложим тук, в града ни, за успял човек. Затова и го правим, затова е толкова успешно и затова планираме да развиваме тази наша практика и занапред.

- Възрастните какво тренират? Повече мъже или повече жени поддържат форма със спортове и какви?

- Убедила съм се в едно - за спорта няма пол и възраст! Спортът е за всеки,  който го харесва. Все повече хора на всякаква възраст спортуват, а именно това е нашата цел - 55% от гражданите на община Пазарджик да практикуват спортни занимания. Дали ще е за тонус, дали ще е със състезателен характер или хоби - нашата цел е хората да спортуват. Правим го с ясното съзнание за всички ползи, които ще извлечем като местна общност и общество.

- В Пазарджик беше възстановено спортното училище през последните години. Сега се ремонтира стадион „Георги Бенковски“. Какви са ползите за гражданите от тези обновления и как хората ги приемат?

- Спортното училище е изключително важно за всяко едно дете, което иска да се развива професионално в спорта. Много се радвам, че усилията на кмета Тодор Попов и на общината дадоха резултат и вече трета година имаме възродено Спортно училище - Пазарджик. Силно вярвам, че високите спортни позиции трябва да се заемат от хора, които са били истински отдадени на спорта и са се сблъсквали с различните проблеми. Именно такъв е и директорът на училището - олимпийският медалист от Атина по джудо - Георги Георгиев, който върши чудесна работа. Следващите години се очертават да бъдат все по-успешни в тази сфера.

- Смятате ли, че нови шампиони на България ще излязат от Пазарджик и от кои спортове?

- Разбира се. Тук вече се раждат шампиони, това го доказва и трудният избор на комисията при определянето на „Спортист на годината 2019“. Спортистите ни бяха оценени от легендите в спорта - Илиана Раева, Таня Богомилова, Георги Глушков, Йордан Йовчев и Петър Стойчев.

- Как златното момиче Ренета Камберова поддържа форма, след като приключи с шеметната кариера на гимнастичка от националния отбор по художествена гимнастика?

- Отдадена съм на работата си, тя е изключително динамична и ме държи в постоянна форма. Харесва ми това, което правя, и се радвам, че виждаме идеите си реализирани.

- Вече сте общински съветник. Какви са амбициите ви, какво искате да направите до края на мандата?

- С целия екип на кмета Тодор Попов искаме да постигнем целите си, заложени по време на предизборната кампания - освен данъчните облекчения, за които вече стана дума, важен акцент за нас е и построяването на 2 изцяло нови спортни зали. Към момента всички спортни съоръжения са пълни и цялата пазарджишка спортна общественост желае тяхната реализация.

- Предстои Олимпиадата в Токио тази година. Вероятно ще стискате палци на новите ни златни момичета. Очаквате ли медали за България и от кои спортове?

- Художествената гимнастика в момента е във вихъра си. Момичетата за мен категорично са най-добрите в света. България, самите те, техните треньори и, разбира се, Българската федерация по художествена гимнастика заслужават първия златен олимпийски медал. Мястото на златото е при нас, българите!

Източник: www.kmeta.bg

Партньори

БФБНационална баскетболна лигаBGbasket.comБНТОбщина ПазарджикПазарджик - Европейски град на спорта 2020
Previous Next ЗАТВОРИ